IZUMITELJ: PROFESOR VELIMIR GRUJIČIĆ

Profesor Velimir Grujičić, član Srpske akademije izumitelja i naučnika, rođen 05. Maja 1940. u Srbiji.

Pronalazaštvom se bavi od 1971. godine. Do sada ima više od dvadeset registrovanih patenata. Njegovi prvi pronalasci i patenti koji su ugledali “svetlost dana” su bili praktični patenti za domaćinstvo. Ovi patenti još uvek opravdavaju svoju izvornu upotrebnu vrednost i namenu. Proizvode se i dalje i u upotrebi su u skoro svakom domaćinstvu.

Ekovel Step Correct podešavajući ortopedski ulošci za korekciju stopala su patent za koji je dobio najviše priznanja na domaćim i međunarodnim smotrama pronalazača.

Ovaj revolucionarni pronalazak privukao je veliku pažnju svetske javnosti i u godinama koje su sledile je osvojio 6 zlatnih medalja na najprestižnijim izložbama patenata: “BRUSSELS EUREKA” ’95 i ‘98, “Nikola Tesla” i “Mihajlo Pupin” ‘95, “Archimedes Cyprus ’98 ” i “Archimedes Moscow ‘99“. Zatim su usledile i brojne druge nagrade, diplome, zahvalnice, priznanja…

Na Briselskoj izložbi pronalazaka „Eureka“ ‘96, dodeljena mu je i specijalna viteška nagrada “Tantemalis” za izuzetne inovacije i stvaralačke rezultate.

Prvi Ekovel centar za korekciju stopala otvorio je u Srbiji 1999. godine.

ISTORIJAT RAZVOJA

NASTANAK IZUMA

Koristeći znanja iz mašinskog inženjerstva, svoje patente je bazirao na inovativnim mehanizmima koje je samostalno kreirao i proizvodio. Njegov prethodni revolucionarni pronalazak, Eko muštikla (muštikla sa mehanizmom za kontrolisano razređivanje duvanskog dima, za postepeno odvikavanje od pušenja i izbegavanje apstinencijalne krize pušača) otvorila je put ka ideji da se mnogi problemi sa kojima se čovečanstvo u manjoj ili većoj meri suočava mogu otkloniti upravo onako kao su i nastali – postepeno, bez stresa i novih tegoba. U kreiranju ovog patenta vodio se teorijom da su se pušači, koje je kasnije pomoću muštikle odvikaovao od pušenja, na cigarete navikavali postepeno. Ispočetka bi konzumirali svega jednu do dve cigarete dnevno, a zatim ovaj broj povećavali i u dužem vremenskom periodu stekli navike da puše 20-40 cigareta na dan. Samim tim, odvikavanje od pušenja treba da bude upravo obrnuti proces. Takvim procesom svest i telo pušača može se vratiti u svoje prirodno stanje bez psihičkih i fizičkih kriza i tegoba.

Kako je i sam imao spuštena stopala i pronatorne simptome, posebnu pažnju posvetio je korekciji stopala i rešavanju ovih problema. Kao i u prethodnom pronalasku, vodio se idejom o postepenom procesu korekcije, koji neće izazivati bolna stanja i narušavanje ostalih delova zglobno-koštanog sistema ljudskog tela.

Da bi došao do zaključka kakvo ortopedsko pomagalo je potrebno da konstruiše za poboljšanje stanja sopstvenih stopala i posture, uvedevši da je isti sindrom prisutan i kod velikog dela globalne populacije, najpre je bilo potrebno iznaći način za određivanje tačnih i preciznih individualnih korektivnih potreba stopala svakog pojedinca. Kako instrument za precizno merenje spuštenosti svodova stopala nije postojao, samostalno ga je izumeo, razvio i patentirao. Prototip ovih merača je kasnije takođe izlagan i nagrađivan na svetskim izložbama izuma i patenata.

Testirajući zaključke kako zapadnjačke, tako i ruske i istočnjačke medicine, u višegodišnjem procesu empirijskog istraživanja idealnog oblika stopala u odnosu na konstituciju tela, merio je i ocenjivao stanje stopala više hiljada pregledanika. U tom procesu i u saradnji sa eminentnim ortopedima tog vremena, došao je do idejnog konstruktivnog rešenja za ortopedsko pomagalo koje bi imalo sposobnost da koriguje većinu najučestalijih deformiteta stopala – ortoze koju je nazvao „Step Correct“.

POČETAK PROIZVODNJE

Step Correct – podešavajući ortopedski uložak, morao je da bude izrađen iz mnogo delova i elemenata sastavljenih zajedno u jedinstvenu celinu, precizan uređaj koji je lak za upotrebu. Proizvodnja takvog instrumenta zahtevala je dobro opremljen proizvodni pogon. Formiranje takve radionice podrazumevalo je velika ulaganja u objekte, mašine i ljudske resurse.

Nepostojanje zainteresovanih investitora usled teških vremena u kojima se Srbija nalazila početkom devedesetih godina, kompenzovala je podrška koju je profesor Grujičić dobio od strane svojih kolega. Tako je prvi prototip „Step Correct“ podešavajućeg ortopedskog uloška proizveden od strane budućih mašinskih inženjera – studenata na praksi u mašinskoj školi u Beogradu.

Sa izradom ovog prototipa stekli su se uslovi za izlaganje patenta na svetskim izložbama, koje su neretko predmet interesovanja i velikih stranih kompanija i investitora. Kako bi na svoj izum privukao pažnju svetske javnosti, sa preporukom Srpske akademije izumitelja i naučnika, pozitivnim mišljenjima uvaženih ortopeda i ortopedskih institucija sa naših prostora, te velikim predubeđenjem u uspeh svog patenta, profesor Velimir Grujičić odlazi na velike, priznate svetske izložbe inovacija i patenata.

Njegov patent se pokazao kao veliki uspeh. U periodu od 1994. do 1999. godine nagrađen je sa čak 6 zlatnih medalja i više od 20 drugih značajnih priznanja. Upornost se isplatila i cilj je bio ostvaren – veliki nemački proizvođač ortopedskih pomagala zainteresovan je za investiranje u proizvodnju i otkup proizvođačke licence za ovaj epohalan pronalazak. Predugovor je potpisan i stvari su izgledale dobro za „Step Correct“.

Nažalost, uticajem više sile, realizacija ugovora je morala da se okonča pre nego što je i započela. Nestabilna politička situacija u Srbiji tih godina dovela je do nemogućnosti ostvarivanja ugovora i stvari su se vratile na početak.

Razočaran, ali ne i obeshrabren, profesor Velimir Grujičić se odlučuje da samostalno pokrene skromnu radionicu za proizvodnju svojih patenata, a kasnije i manje prodajno mesto i otvara firmu pod nazivom EKOVEL.

ISTORIJAT EKOVELA

Kako bi formiranje proizvodnih linija za sve dimenzije uložaka bilo preskupo, samofinansirajući se od prodaje drugih svojih patenata, Ekovel u početku proizvodi „Step Correct“ u samo jednoj veličini, koja odgovara većini potencijalnih korisnika: za konfekcijski broj obuće 38.

Kompanija osniva svoj prvi centar za dijagnostiku i korekciju deformiteta stopala 1999. godine u Beogradu, u kome profesor Velimir Grujičić svoja znanja i veštine najzad sprovodi u delo, bazirajući se samo na populaciju koja nosi broj obuće 38, koji odgovara tada izrađenoj seriji „Step Correct“ uložaka (starija deca, većina žena i manji broj muškaraca sitnije konstitucije).

U godinama koje slede, praksa pokazuje izuzetne rezultate kod korisnika usluga Ekovel centra i dobar glas o tome se brzo širi. Mnogi, do tada uzdržani ili skeptični zdravstveni radnici, stiču poverenje u Ekovel metod korekcije stopala i počinju da ga savetuju i koriste u svojoj praksi. Interesovanje za proizvodom raste i otvaraju se Ekovel centri u svim većim gradovima u Srbiji i zemljama u regionu.

Ekovel koristi sredstva od prihoda da proširi proizvodne pogone i realizuje proizvodnju „Ekovel Step Correct“ uložaka u svim konfekcijskim veličinama i investira u proizvodnju drugih, novih profesorovih patenata na polju korekcije deformiteta stopala.

U protekloj deceniji, Ekovel privlači pažnju mnogih stranih investitora i eksperata na polju korekcije stopala i posture koji su imali priliku da se upoznaju sa Ekovel metodom i postaje franšizni sistem koji se postepeno probija na zahtevnom tržištu Evrope. Danas, Ekovel metod se koristi u više od 20 operativnih centara u Srbiji i regionu, Ukrajini, Rumuniji, Italiji, Švajcarskoj, Austriji, Engleskoj.

profesor velimir grujicic
Profesor Velimir Grujičić na seminaru studenata medicine 2017