LONGETA ZA ČUKLJEVE (HALLUX VALGUS)

Čukljevi ili medicinskom terminologijom Hallux valgus su progresivna deformacija prednjeg stopala. Podrazumeva krivljenje palca stopala u stranu i stvaranje bolne izbočine sa unutrašnje strane stopala.

Deformitet se najčeće javlja kod žena. Pored genetskog uzroka najčešće je posledica nošenja uske obuće sa visokim potpeticama. Kao posledica stvaranja ovakvog deformiteta remeti se kompletna biomehanika stopala. To uzrokuje pojavu sekundarnih deformiteta prednjeg stopala i stopala u celini.

Odluka o vrsti lečenja donosi se za svakog pacijenta po na osob. Ona zavisi od stepena deformiteta, tegoba, uzrasta, kliničkog pregleda. Kod osoba sa deformacijam blažeg stepena treba pokušati da se zaustavi progresija deformiteta.

Za najbolje rezultate u preventivi i korekciji čukljeva preporučujemo kombinovano korišćenje ortopedskih uložaka Ekovel Step Correct i ortoze u vidu separatora – Ekovel zglobne longete.

Preporučuje se nošenje široke i udobne obuće koja ne stvara pritisak na prste. Izbegavajte obuću sa visokokom petom kada god je to moguće. Nošenjem odgovarajućeg tipa obuće moguće je delimično sprečiti iritaciju bolnih deformiteta.

U slučajevima kada neoperativno lečenje nije dalo željene rezultate i u koliko su se tegobe pogoršale, indikovano je operativno lečenje.

longeta 4