Kako birati patike za trening

Kako odabrati patike za trening

Posledice koje loše patike za trening mogu izazvati, mere se progresivnim bolovima u svim delovima tela, počevši od samih stopala i zglobova, pa sve do kukova ili čak kičme.

Loše patike za trening mogu dugoročno oslabiti mišiće, preneti veći deo oslonca na kosti i zglobove, i uticati na poremećaj statike čitavog tela.

Više štete nego koristi. Ali se može preduprediti.

Neki od načina da poboljšate svoje sportske performanse jesu:

 1. Kupovina kvalitetnih patika za trening, ili
 2. Nošenje sportskih uložaka u obući koju posedujete

Danas se bavimo pitanjem odabira patike za trening. Kako odabrati patike za trening, kakav đon treba da imaju, od kog materijala bi trebalo da budu, i upozoravamo na česte promene na stopalima, koje se mogu javiti tokom i nakon treninga.

Šta treba znati o stopalima na treningu (pre kupovine)

Pozicija stopala na treningu je veoma promenljiva, i od nje zavisi da li pravilno radite vežbu, da li drugi delovi tela (kolena i kukovi) trpe pritisak, koji deo mišića ćete najviše “osetiti”, kakav vam je “stil gaženja”, i mnogo šta drugo.

Od stila gaženja, zavisiće i izbor patika za trčanje ili trening, a on može biti:

 • Pronatorski (izrazite ili umerene savijenosti skočnog zgloba na unutra ili spolja)
 • Supinatorski
 • Sa normalnom pronacijom
Patike za trening i trčanjr u odnosu na gaz

Šta je pronacija?

Naše telo je mehanizam stvoren za kretanje i ima razvijen sistem amortizacije udaraca pri kontaktu tabana sa tlom. 

U trenutku kada stopalo dodirne tlo, najčešće srednjim delom ili petom, celo stopalo se u određenoj meri rotira ka unutrašnjoj strani, do trenutka kada se odbacuje u sledeći korak. 

To je način da stopalo “amortizuje” udarac, i prikupi snagu za sledeći korak, i naziva se pronacija.

Kako da odredim stil gaženja?

Stanite ispred ogledala sa paralelno postavljenim stopalima i čučnite. Da li prilikom čučnja spuštate svod stopala i čukalj ide ka unutra? Još jedan način je da vas neko snimi dok trčite, pa snimak pustite usporeno.

Tip patike za trening koji odgovara različitom gazu

Ono što treba da zapamtite jeste da postoje 2 tipa patika za trening. Ojačane patike za trening su obično idealne i kao patike za trčanje, jer pružaju podršku koja garantuje stabilnost i stopala i zgloba.

Druga grupa su patike za trening sa mekšim đonom. Ovakve patike za trening neće pružati podršku pri pronaciji, ali ipak pružaju odlično svojstvo amortizacije.

Postoji i treća grupa ako posmatramo patike za trčanje i trening. Reč je “minimalističkim” patikama koje postaju sve popularnije, jer je ideja da oponašaju bosonogo trčanje.

Evo i malog pregleda kakve vam patike za trening trebaju zavisno od tipa pronacije:

 • Normalna pronacija: normalne ili minimalističke patike
 • Umerene pronacija: patike za trening koje pružaju veću stabilnost i stabilizaciju zgloba
 • Izrazita pronacija: Patike za trening sa jakom stabilnošću, kontrolisani pokreti + preporuka za izradu uloška
 • Supinacija: Patike za trening sa izrazitom amortizacijom

Koji materijali su idealni za obuću za trening

Postoji i teorija koja kaže da je ljudski organizam dizajniran da trči. Po ovoj teoriji, najbolji način da trčite ili trenirate jeste da to činite bosi – ili u minimalističkim patikama koje su lagane, đon je visokopokretljiv a svod patike mekan i prozračan.

Medjutim, treba imati u vidu i to da je većina nas stekla određene probleme sa stopalima i bolovima, što zbog loše obuće ili držanja, pa bosonogo trčanje može biti napornije za zglobove i ligamente.

Ipak, treba obratiti pažnju na to da materijali od kog su patike za trening izrađene, budu prozračniji, da se đon bolje prilagođava obliku stopala, i sl.

Kako održavati patike za trening

Znojenje nogu i kako ga preduprediti

Znojenje je normalna pojava kod svih živih bića, i mehanizam tela da se “ohladi”. Jednako kao što vam se na treningu znoji čelo, ruke ili leđa – znojiće se i stopala.

Problem nastaje kada se oznojene patike ne peru, ne provetravaju i kada higijena nije na višem nivou nego inače. 

Tada dolazi do razvoja bakterija i gljivica. Kao najbolji primer gljivičnog oboljenja kod sportista je atletsko stopalo.

Odabir patika koje su prozračne i elastičnije, omogućiće nogama da “dišu”, odnosno vazduhu da cirkuliše u cipeli.

Kakav đon treba da imaju patike za trening

Kod đona patike za trčanje i trening treba obratiti pažnju na nekoliko stvari, a to su:

 1. Veličina: broj i veličina i oblik kalupa (znamo svi da nisu sve patike iste). Izmerite stopalo i neka vam i centimetri budu jedna od odrednica
 2. Dubina patike: da li podržava skočni zglob ili ne
 3. Širina patike: da li su nam prsti zgrčeni ili ne, da li bi došlo do obamrlosti prsta

Prošetajte u patici po radnji. Dobro ih isprobajte.

Imate li ravna stopala ili ne?

Ako nosite anatomske (ortopedske) uloške, ne zaboravite i njih da ponesete u kupovinu patika za trening. 

Ravna stopala sa sobom nose i krivljenje skočnog zgloba, što tokom trčanja može da znači ozbiljne povrede tetiva i ligamenata.

Koje probleme mogu napraviti loše patike za trening

Prekomerna telesna težina (mnogi zbog toga kreću u teretanu) ali dodatno opterećenje tegovima i dugim hodanjem, uz dodatak neudobne obuće može da dovede do pojave – ili pogoršanja – deformiteta, žuljeva, uraslih noktiju, gljivičnih infekcija i dr.

Patike za trening (i to samo neke) deluju pasivno, i imaju uticaj samo dok su na nogama. Međutim, kada dođemo kući, i skinemo patike, stopalo se vraća u prvobitno stanje.

Trajne korekcije mogu da se postignu isključivo aktivnim vežbanjem i aktivnim nošenjem ortoze. Na treningu ćete nositi sportski uložak, a tokom odmora, u drugim cipelama, potrebno je imati “obični uložak”.

Ako problem postoji – rešavajte ga što pre!

Ekovel sportski ulošci pružaju podršku stopalu tokom aktivnosti

Naše ortoze su specijalno konstruisane da dugoročno vrate stopalo u normalan položaj, ali i da utiču na već zapuštena stanja kod ravnih i bolnih stopala.

Ekovel ulošci za sportske patike

Ekovel uloške ne morate nositi samo ako imate ravne tabane!

Jeste li znali da kada trčimo, naša stopala trpe i do 10x naše težine?

Ekovel ulošci raspoređuju težinu na celo stopalo, oslobađajući pritiska ligamente i ahilovu tetivu. Već tokom prve nedelje primetićete poboljšanje i smanjenje bola u potkolenici i kolenima, a karakteristični “otok” na unutrašnjem delu stopala će se povući.

Ekovel sportski ulošci jačaju stabilnost koštane regije stopala. Na ovaj način, sportista ima veću autonomiju pokreta, bolji osećaj za ravnotežu, i predupređuje se obamrlost nerava u prstima.

Neka vaše patike za teretanu budu dobro promišljena kupovina, sa većom zaštitom nego inače. To je veliki korak ka upoznavanju vašeg stila trčanja, ali i sveukupnom zdravlju stopala i tela. Sve kasnije su samo detalji.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *