6 čestih problema sa stopalima i rešenja za bolne noge

Najčešći problemi sa stopalima i kako ih rešiti

Naša stopala se sastoje od 26 kostiju, 33 zgloba, 107 ligamenata, i 19 mišića i drugog, mekog tkiva. 

Svi oni, veoma naporno rade kako bi nas “transportovali” s jednog mesta na drugo – tako da možemo reći da su stopala organi koje najviše “iskorišćavamo”.

Da, baš tako, jer kada ste poslednji put obratili pažnju na to kako ona izgledaju

Kada ste poslednji put kupili namensku kremu za stopala ili tretirali neku promenu?

Jeste li se zapitali zašto vam stopala trnu ili zašto koža zadeblja nakon žulja?

Danas prolazimo kroz to koji su najčešći problemi sa stopalima, i predlažemo nekoliko efektnih rešenja za bolne i umorne noge.

1. Žuljevi, plikovi i “kurje oko” – problemi sa stopalima koji bole pri hodu

Žuljevi, i njihovi upaljeni stadijumi – plikovi – su najčešći problemi sa stopalima. Ova stanja u najvećem broju slučajeva mogu da se tretiraju kod kuće, ne zahtevaju posebnu pažnju i relativno su slab prozor u infekcije.

Iako se ne savetuje bušenje plikova (pustite da sami zasuše), potrudite se da, ako morate da smanjite zapreminu “problema”, koristite alkohol, rukavice i sterilnu aparaturu

Koji su najčešći uzročnici prikova?

 • Uska i mala obuća! Čak i šetnja može postati pravi pakao!
 • Znojave noge
 • Promrzline
 • Alergije
 • Ekcem
 • Herpes

Obavezno očistite obuću od krvi i pospite antibakterijskim prahom, a žulj/plik zaštitite dok ne sraste.

Žuljevi na nogama i druge povrede stopala

Kurje oko – problemi na stopalima koja izaziva veliki bol pri hodu

Kurje oko je zadebljanje na koži, koje obično izlazi na nožnim prstima, sa spoljašnje strane. Kurje oko nastaje zbog prevelikog pritiska ili trenja na koži i izaziva tegobe pri hodu. 

Najčešći razlog za pojavu kurjeg oka? Naravno – neudobne cipele. 

Medicinski specijalista može da ukloni kurje oko i žuljeve, ali se sa njima treba i posavetovati o adekvatnoj obući i/ili ulošcima za obuću kako biste izbegli da se pojave novi problemi na stopalima.

2. “Čukljevi” ili krivljenje zglobova na palčevima

Krivljenje zglobova kod palčeva je prilično česta pojava današnjice, najviše kod žena, jer one više nose usku obuću, koja je napred obično tesna i tvrda.

Pojavljuju se kao velike “čvoruge” na zglobu palca, terajući palac da se savuja na unutra.

Još neki razlozi za pojavu “čukljeva” su i genetsko nasleđe, reumatoidni artritis i polio.

Osim što ćete znati da imate problem sa čukljevima na tabanima po vidljivoj izraslini, može se dogoditi i da iskusite bol ili napetost u palcu, poteškoće u njegovom pomeranju, pa čak i bol tokom hoda ili trčanja.

3. Gljivična oboljenja i, najpoznatije među njima – Atletsko stopalo

Gljivične infekcije su neke od najčešćih problema sa stopalima, vrlo se lako prenose i najviše im odgovara toplo, vlažno okruženje.

Najpoznatija gljivična infekcija i problem sa stopalima je tzv. Atletsko stopalo. Njega možemo “zaraditi” čak i hodanjem po kontaminiranim površinama (npr. bosonogi po teretani, svlačionici, kupatilu i dr).

Mokre i prljave cipele su takođe izvor gljivica, ali i nošenje tuđe obuće.

Simptomi atletskog stopala, i drugih problema sa stopalima koje izazivaju gljivice su:

 • Svrab
 • Osećaj bockanja
 • Peckanje
 • Ispucala koža
 • Ljuštenje kože
 • Crvenilo i aktivni plikovi

Pošto su problemi sa gljivicama na stopalima veoma “zarazni”, ponekad je pravi poduhvat lečiti ih. U upotrebi se najčešće mogu naći antifungalni sprejevi, puderi ili losioni. Oni bi trebalo da deluju na uzrok ali i da ublaže simptome.

Dezinfekcija obuće je veoma važna u slučaju gljivica!

Problem treba pogoditi i u korenu, a to je vlažna i prljava obuća, u kojoj je došlo do bujanja gljivica.

Ekovel prašak za obuću je mešavina prirodnih, mineralnih jedinjenja za sterilizaciju obuće i uklanjanje neprijatnih mirisa. Posebno ćete imati koristi od njega ako vam se stopala previše znoje, a morate ceo dan biti u cipelama.

Povreda stopala

4. Najčešće povrede stopala i kako sa njima izaći na kraj

Hodanje, trčanje, skakanje… Stopala su konstantno izložena raznim pritiscima, i opasnostima od povreda – i pored toga što moraju nositi našu kilažu (čak i kada nije idealna) i sve što na sebe stavimo.

Nije ni čudo što ovaj kompleksni sistem ponekad zakaže, pa dođe do povrede ili bola sa kojim se, priznaćemo, svako od nas barem jednom u životu susreo.

Zanemarivanje tog bola, koji je nagoveštaj inflamacije, može zaista odvesti u povredu, deformitete koji uključuju i kosti i ligamente.

Artritis je jedna bolest stopala koja se javlja kroz bol, kroz na početku. 

Tu su i povrede nerava, obelodanjene kao trnjejne, ili intenzivan, gorući osećaj u dnu stopala (periferna neuropatija).

Najčešći vinovnik ovakvih pojava su cipele. Uske, neudobne (često visoke potpetice) cipele, koje nemaju dovoljno mesta za prste, pa su oni zgnječeni i nervni završeci na njima su pod pritiskom.

Još neke povrede stopala koje kasnije mogu da postanu hronični problem su i prelomi, uganuća i istegnuća (npr. Ahilove tetive) i dr.

5. Problemi sa stopalima vezani za hronične bolesti

Hronične bolesti koje mogu praviti i problem sa stopalima su dijabetes (dijabetsko stopalo), reumatizam, angina pektoris (znak je zahvatanja perifernih nerava), i dr.

Kao najčešće, uzima se dijabetsko stopalo – posledica oštećenja perifernih nerava i krvnih sudova u “šećernoj” bolesti.

S obzirom na to da je smanjen osećaj bola u predelu stopala, a ishrana poremećena zbog oslabljene cirkulacije, i najmanja trauma u tom predelu može postati ulaznica za infekciju.

Zato je veoma važno imati redovnu i kvalitetnu higijenu, i stopala i obuće! Ako se pojave osipi, žuljevi, zadebljanja i gljivične promene – moraju se ukloniti i tretirati namenskim kremama.

Zakođe, sva obuća se mora provetravati, brisati/prati i posipati antibakreticidima i antifungicidima.

6. Urastanje nokta – povreda koju pravi uska obuća

Još jedan problem koji izaziva loša i neudobna obuća su i urasli nokti. Urastanje noktiju je svojevrsna trauma, i povreda koju uska obuća nanosi mekom tkivu ispod i oko nokta, terajući ga da menja smer rasta; tera ga da urasta.

Loš pravac sečenja nokta takođe može biti jedan od uzroka za urastanje nokta. Medicinski tehničar i/ili tručnjak za medicinski pedikir će ukloniti problem, ali od ključne je važnosti obratiti im se na vreme!

Zapušteni problemi sa uraslim noktima često dovode na vrata hirurga, i završavaju se tako što se čitav nokat uklanja, ili delimično menja njegova ukupna površina.

Šta zaključujemo? Šta izaziva najveći problem sa stopalima

Najveći broj problema sa stopalima potiče od nekoliko stvari: loša, uska i neudobna obuća, i loša higijena! 

Da, svi se redovno kupamo, i peremo noge – ali kad ste poslednji put oprali cipele/patike, ili ostavili čizme da se provetre?

Sipali prašak za dezinfekciju obuče? A noge su vam se sigurno u nekom trenutku oznojile.

Kada ste poslednji put obratili pažnju na to kako gazite? Ili podelili sa nekim zabrinutost o trncima ili “čupanju” u stopalu?

Neka EKOVEL bude vaša prva stanica za pomoć. 

Pišite nam, ili nas pozovite za besplatan pregled: 011 77 01 678

Hajde da zajedno obezbedimo zdravlje vaših stopala, jer, ipak će vas ona nositi kroz ceo život. Trebaće im saveznik.

Popunite formu i nazvaće Vas medicinsko osoblje Ekovel centra kako biste dobili detaljnije informacije o tome kako Ekovel ulošci mogu da pomognu:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *