Šta su čukljevi i kako se boriti sa ovim bolnim i estetskim problemom

Kako se leče čukljevi na nogama i zašto nastaju

Primetili ste da vam je zglob kod nožnog palca veći nego inače? Moguće je da ste na putu da imate “čukljeve”.

Zašto kažemo “na putu”?

Iako osetljivost palčeva ne mora zaista da odvede u problem sa uvećanjem čukljeva, u najvećem broju slučajeva zanemarivanje bola u palcu i uvećanje zgloba započeće deformitet narodski poznat kao “čukljevi”.

Ako vam je zglob uvećan i bolan na dodir – vreme je da naučite šta pogrešno radite sa svojom obućom, gaženjem i navikama.

Dođite i kod nas da pregledamo stopala. Pregled u Ekovel ordinaciji je potpuno besplatan, a uštedeće vam mnogo novca i vremena koje ćete utrošiti na lečenje čukljeva (potencijalno i operaciju).

Hallux valgus ili čukljevi na nogama

Zašto nastaju čukljevi

Hallux valgus mogu biti posledica raznih stvari u našim životima. Ipak, neki od najčešćih razloga za nastanak čukljeva su:

 • Nepravilna brige o stopalima (Kada ste primetili neki od OVIH problema?)
 • Tesna, mala i pretvrda (nekvalitetna) obuća kao normalnost (Evo kako da pronađete obuću koja vam savršeno odgovara)
 • Čukljevi mogu biti i posledica traume ili bolesti (udarca/povrede/artritisa)
 • Čukljevi kao posledica spuštanja svoda stopala usled prekomerne težine
 • Nasleđena karakteristika

Čukljevi su češći problem na ženskim nogama. Dame se češće odlučuju na tesne cipele. A i potpetice igraju značajnu ulogu u mučenju.

Imajte na umu da su “čukljevi” deformitet kostiju na stopalima. Bilo da ste predugo nosili neogovarajuću obuću ili ste na neki drugi način poremetili hod, rast zgloba palca uvek će usloviti krivljenje samog palca, i biće praćeno bolovima, otokom, otežaće kretanje i deformitet će postajati sve veći i teži za saniranje.

Zato je blagovremena kontrola i poštovanje preporučene terapije od velikog značaja za lečenje!

Zašto nastaju čukljevi na nogama i kako se leče čukljevi

Lečenje čukljeva: Kako se leče čukljevi

Lečenje čukljeva zavisi od stepena deformiteta. U većini slučajeva, lečenje čukljeva uključuje konzervativne mere (npr. ortoze, obloge i lekove ili kreme protiv bolova), ali je moguće uvesti i hirurški tretman.

Hirurški tretman se postavlja kao opcija kada konzervativno lečenje čukljeva ne da rezultat, ili je za njega kasno (deformitet je napredovao, i/ili kasno otkriven). Nakon operacije prepisuje se i terapija lekovima, a potrebno je nositi i gipsanu cipelu i primenjivati fizikalnu terapiju.

“Konzervativno” lečenje čukljeva: od ortoze, preko obuće i lekova

Konzervativne mere za lečenje čukljeva uključuju prelazak na udobniju obuću (24/7), koja neće pritiskati stopalo, prsti će moći da se pomeraju, i đon neće biti pretvrd. 

Takođe, u cipele treba staviti i ortopedski uložak koji ne samo da će učiniti obuću udobnijom, već će preduprediti dalje spuštanje svoda stopala i zaustaviti deformaciju drugih tkiva.

Masaža stopala, vežbanje i jačanje mišića stopala takođe može da pomogne da se privremeno oslobodimo bola u ovom osetljivom delu.

OVAJ masažer će vam skratiti vreme masaže, a učiniće mnogo više od “običnih” ruku.

Longeta za čukljeve je obavezna!

Pogledajte kako izgleda longeta za čukalj.

Lečenje čukljeva, pogotovo u onoj ranijoj fazi, podrazumeva i nošenje longete za čukalj. Ortoza za čukalj spada u ortopedskih pomagala koja treba da spreči dalji rast zgloba (čuklja) i krivljenje palčeva.

Longeta za lečenje čukljeva na nogama

Kako preduprediti nastanak čukljeva

Još jednom ćemo istaći koliko je važno da čukljeve primetite što ranije! Ukoliko dođete na pregled već na početku, sprečićemo pogoršanje stanja i smanjićemo rizik od komplikacija (krivljenja palca, “penjanja” prstiju i dr).

Sve ove “komplikacije” u budućnosti mogu dovesti do pogoršanja i izgleda i bolnih senzacija u stopalima, i ultimativno mogu zahtevati samo hirurško lečenje.

Čukljeve možete sprečiti raznim metodama i promenama u svojoj svakodnevnoj rutini, posebno ako se one odnose na usmeravanje pažnje ka stvarima kao što su:

 1. Kakvu obuću nosimo
 2. Koliko vodimo računa o higijeni te obuće (Znate li za upotrebu dezinfekcionog praška?)
 3. Ukoliko je ona već neudobna, treba koristiti uloške
 4. Da li masiramo stopala
 5. Koliko vodimo računa o nezi stopala (u tome vam možda može pomoći i naša krema)

Važno je napomenuti da je rano otkrivanje i lečenje hallux valgus-a ključno za sprečavanje napredovanja deformiteta i očuvanje zdravlja stopala. 

Primetili ste otok i bol? 

Dođite da proverimo! 

Potpuno besplatan pregled u Ekovel centru omogućiće vam da na vreme rešimo simptome čukljeva, i predupredimo dugoročno nošenje ortoza ili odlazak “pod nož”.

Odaberite ordinaciju najbližu vama!

Ili nas pozovite, da zakažemo termin.

Beograd: 011 77 01 678

Novi Sad: 021 525 100

Niš: 018 203 230

Čekamo Vas, ali vi nemojte čekati previše.

1 thought on “Šta su čukljevi i kako se boriti sa ovim bolnim i estetskim problemom”

 1. Pingback: Do kada nije kasno krenuti u korekciju stopala? - OGLASI NIŠKA BANJA - OGLASI NIŠKA BANJA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *